Może najpierw zacznijmy od tego co to w ogóle jest UAC:

Cytat:UAC (User Account Control - Kontrola konta użytkownika) - technologia podwyższonej ochrony wprowadzona w systemie operacyjnym Microsoft Windows Vista oraz Microsoft Windows 7. Poprawia wydatnie bezpieczeństwo Windows poprzez ograniczanie dostępu aplikacji do działania tak długo, aż administrator systemu nie autoryzuje dla nich dostępu. (źródło: wikipedia.pl).

Konfigurowanie UAC z poziomu Panelu sterowania opisane jest na stronie microsoft

Sam UAC pojawił się pierwszy raz w systemie, który zebrał nie zbyt dobre opinie i był uważany za niedopracowany - mowa oczywiście o Viście. Na początku był (jest?) zmorą użytkowników Visty - wymagał potwierdzania niemalże każdej czynności... i to nawet na koncie administratora. Był to odpowiednik najwyższego dostępnego ustawienia ochrony w Windows 7. A tu dokładniej opis wszystkich dostępnych ustawień:

  • Powiadamiaj zawsze - system będzie wymagał potwierdzania prawie wszystkiego - zmian ustawień systemowych, instalacji programów czy też nawet uruchamiania niektórych aplikacji.
  • Powiadamiaj tylko wtedy, gdy programy próbują dokonać zmian w komputerze - jak mówi nazwa, użytkownik będzie informowany tylko wtedy, gdy jakiś program będzie próbował zmieniać ustawienia, dodać coś do rejestru itp. Domyślne zachowanie UAC.
  • Powiadamiaj tylko wtedy, gdy programy próbują dokonać zmian w komputerze (nie przyciemniaj pulpitu) - jak wyżej, tylko bez przyciemnienia pulpitu.
  • Nie powiadamiaj nigdy - UAC jest wyłączony. Sam takiego używam - dla mnie to zbędny "bajer". Ale jest to ustawienie niezalecane.

Na pewno padnie pytanie - "Które ustawienie jest dla mnie najlepsze?". Już odpowiadam - zależy to od tego, co robisz na komputerze
- ustawienie najwyższe: gdy lubisz testować soft instalując dużo nieznanych aplikacji oraz surfujesz po Sieci ciągle odkrywając nowe miejsca
- średnie: do normalnego użytkowania komputera
- niskie: jeśli nie chcesz, aby ostrzeżenie przyciemniało pulpit
- wyłączone: co pracy biurowej i grania - rzadko instalujesz coś nowego, w sieci wchodzisz ciągle na te same strony

To ustawienie również zalecam dla użytkowników zaawansowanych, których UAC tylko irytuje

P i O czyli pytania oraz odpowiedzi:

P: Dodałem/am swój program do autostartu, i przy każdym uruchamianiu komputera widzę ostrzeżenie.
O: Musisz nadać uprawnienia: PPM (prawy przycisk myszy) -> Właściwości -> Zgodność -> Na dole zaznaczamy"Uruchom ten program jako administrator". Już ostrzeżenia nie powinny się pojawiać.

P: Czy wyłączenie UAC jest aby na pewno bezpieczne?
O: Zależy. Użytkownicy zaawansowani mogą je wyłączyć. Początkujący powinni mieć je na pewno włączone, średnio-zaawansowani jak chcą

Nawet na najwyższym poziomie bezpieczeństwa UAC nie zapewni nam 100% ochrony - już "dawno temu" został złamany. Podstawową ochroną komputera tak czy siak zawsze były, są i będą 3 rzeczy:

- użytkownik
- dobry program antywirusowy i antyspyware
- firewall